Tuoreen lihan säilyvyyteen vaikuttavat lihalaatu, rasvapitoisuus, luullisuus/luuttomuus ja ennen kaikkea säilytyslämpötila ja kylmäketjun katkeamattomuus.

Paremmin säilyviä ovat naudanliha, hirvenliha ja karitsa. Herkemmin pilaantuvia ovat possu, poronliha ja siipikarja. Rasvattomat ja luuttomat osat säilyvät paremmin kuin rasvapitoiset tai luulliset palat. Liha on hyvä säilyttää kotona mielellään tiiviisti omassa kääreessään (turhat eristävät kerrokset pois), mahdollisimman kylmässä, mieluiten jääkaapin alemmalla tasolla.

Ehdoton maksimi lämpötila säilyvyydelle on +6 C- astetta. Suosittelemme kuitenkin vielä matalampaa säilytyslämpötilaa eli noin +0C-+3C - astetta. Jos tuote pääsee kotiinkuljetuksen aikana lämpenemään useammalla asteella, on tärkeää jäähdyttää se mahdollisimman pian vaikka laittamalla se pakastimen kautta jääkaappiin. Hyviä keinoja säilyvyyden varmistamiseksi (erityisesti luullisen tai rasvapitoisen palan) ovat myös

  1. suolan hieronta ohuelti lihan pintaan
  2. pinnan valelu marinadilla, joka on öljyn ja sitruunamehun/etikan seos (3 osaa öljyä ja 1 osa sitruunamehua)
Tuore jauheliha on hyvä valmistaa heti tai pakastaa myöhempää tarvetta varten.

Kun sulatat pakasteesta kokolihaa, ota tuote ajoissa jääkaappiin hitaasti pehmenemään. Isot palat (3-4 kg) saattavat vaatia jopa 3-4 vuorokautta sulaakseen, pienet palat (alle 2 kg) sulavat yleensä noin 1-2 vuorokaudessa. Jos haluat marinoida lihaa, voit lisätä marinadin jo siinä vaiheessa, kun pinta on hieman pehmennyt. Kauttaaltaan sulanut tuote on valmistettava kohtuullisen pian, koska pakastettu sulanut liha on herkkää pilaantumaan.